4 August 2021  Românești este o comunã în județul Botoșani, Moldova, România, formatã din satele Dãmideni, Românești (reședința), Românești-Vale și Sãrata.
Localitatea Românești este una dintre cele mai vechi așezãri din județ, fiind situatã într-o zonã colinarã, cu dealuri domoale orientate de la nord, nord-vest spre sud, sud-est.
Localitãțile care formeazã comuna sunt: Românești, centru de comunã, Sãrata și Dãmideni. Numãrul total al locuitorilor din comuna Românești este de 2250. Drumul național DN 24 face legãtura între comunã și celelalte localitãți din județul Botoșani.
Satul Românești, reședința comunei, este unul din cele mai vechi sate din zonã, menționat însã sub numele de Bãscãcãuți, transformat mai apoi în Bãscãceni și apoi Boscoteni. Toponimul Gura Bașeului are în vedere tot zona satului Bãscãceni. Din documentele vremii se desprinde informația cã prin Gura Bașeului se înțelegea tocmai aceastã regiune, deoarece pârâul cu acest nume se vãrsa în dreapta Prutului, în aceastã zonã. Aici a existat un vechi pot de traversare a Prutului. Așa se explicã probabil și prezența în zonã a negustorilor brașoveni dar și faptul cã aici a fost un important punct strategic, care a fost multã vreme sub control tãtar. Tãtarii își exercitau controlul prin intermediul bascacilor, care erau dregãtori prevãzuți cu escorte puternice de cãlãreți pentru a-i putea ține sub observație pe localnici.
Înaintând în timp, proprietarii acestor domenii se schimbã frecvent și nu se poate preciza dacã aceste schimbãri au loc prin succesiune sau prin vânzãri. În anul 1803 satul Bãscãceni apare menționat ca fiind sat rãzãșesc, având 70 de case sau familii de birnici, care plãteau 356 lei pe sfert, adicã 1424 lei pe an. În anul 1816 satul Bãscãceni avea 60 de familii care plãteau un bir de 190 lei pe sfert adicã 760 lei pe an. Aflãm cã în aceastã perioadã satul era rãzãșesc, dar cea mai mare parte a moșiei se pãrea cã aparține stolnicului Grigore Tomițã.
Din anul 1865 satul Bãscãceni face parte din comuna Ostopceni Rãzeși, apoi Ostopceni din 1873, comuna Românești din 1906, comuna Boscoteni între 1925 – 1929, apoi comuna Rânghilești între anii 1929 – 1931, când revine la comuna Românești, pentru a fi înglobat în satul Românești în anul 1956. Începând din 1832 satul este menționat cu numele Boscoteni, care nu trebuie confundat cu cãtunul satului Dersca, care poartã același nume.
|